söndag 13 november 2011

knapriga, peppriga skorpor

pepparkaksskorpor med mandel och tranbär

Det är bara två veckor kvar till advent! Och det är fortfarande höst här i söder, tycker jag. Träden har visserligen tappat nästan alla sina löv men än har jag bara behövt skrapa bilrutorna ett fåtal morgnar.

I helgen har jag äntligen bakat! Pepparkaksskorpor, saffranskaka med kokostosca, mandelkubb och baguetter med pumpafrön. Det bästa med att baka är att det ger mersmak, och nu börjar jag fundera över vad jag skulle kunna göra för roliga lussekatter och goda chokladtryfflar till jul!

Ullis pepparkaksskorpor (40 st): (Använd gärna ekologiska varor)
Vispa 125 g rumsvarmt smör krämigt tillsammans med 1½-2 dl råsocker, 1 tsk vaniljsocker och 4 tsk pepparkakskryddor. Rör i 2 ägg, 1½ dl grovhackade mandlar och ev. ½ dl torkade tranbär. Blanda 5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner i smeten. Blanda till en deg och tillsätt ev. mer mjöl. Dela degen och rulla ut till två längder som läggs på plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Ta ut längderna och skär dem i sneda bitar med vass kniv (20 bitar per längd). Ställ tillbaks plåten i ugnen och låt skorporna torka på 100 grader i ca 1 timme. Öppna ugnsluckan då och då.

Ha det bra!
Ullis

3 kommentarer:

  1. Vad häftigt att kunna göra sina egna recept! Och så frestad man blir att provsmaka en ur din burk!

    Kram marie

    SvaraRadera
  2. Tack för skorpreceptet, ditt eget o allt, nu blir det nog den bakningen i morgon. Vilka underbara halsdukar. Har tagit in mina sista rosor så de är utan halsdukar. Gör nog lite rött och jul- fint på ovanvåningen i morgon, berätta det inte för nån. Vid mina fötter en isbjörn. KRAM mamma

    SvaraRadera
  3. Mmm, detta ska jag prova, jag som helt snöat in på kardemummaskorpor kan behöva något nytt.
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera